Znamenite Ločanke 2017

ločanke

Nadaljujemo z izpostavljanjem žensk iz zgodovine, ki so imele in imajo pomembno vlogo v skupnosti in so živele svoje vizije – Znamenite Ločanke 2017. Ob tem želimo spodbuditi družbo k večji enakopravnosti med spoloma, še posebej pa ženske k uresničevanju svojih sanj.

Znamenite Ločanke so pobuda, ki jo izvajamo skupaj z Loškim muzejem, Knjižnico Ivana Tavčarja , OŠ Ivana Groharja, Rokodelskim centrom DUO, z Miho Kordišem, poslancem Združene levice in z Društvom Sožitje Škofja Loka.
puščice
dr. Štefka Križnar (roj.1937)
Štefka, zdravnica in pediatrinja. Otroški dispanzer je v sodelovanju s sodelavci in sodelavkami razvila do te mere, da je postal učni model za Organizacijo združenih narodov za dežele v razvoju. Organizirala je register in ambulanto za razvojno motene otroke iz Škofje Loke in obeh dolin, kar je izrednega pomena za načrtovanje dela zdravnikov in splošno evidenco.
Štefka Križnar je v svojem delovnem obdobju prejela več priznanj, in sicer republiško priznanje Zveze društev za pomoč duševno prizadetim (1983), državno priznanje orden zaslug za narod s srebrnim vencem (1989) ter občinsko priznanje Rdečega križa Škofja Loka (1996).
S svojim strokovnim delom ter humanim odnosom do pacientov in sodelavcev je svetel zgled človekoljubja, nesebičnosti, požrtvovalnosti in predanosti svojemu poklicu.
Štefka Križnar

Marija Jamar – Legat (1914–2003)
Marija, profesorica slavistike in romanistike ter publicistka, potomka znane škofjeloške meščanske rodbine Kaibetovih. Poleg poučevanja na gimnazijah in ljubljanskem učiteljišču je po II. svetovni vojni postala mecenka in ustanovna članica Muzejskega društva. 25 let je bila članica uredniškega odbora Loških razgledov, kot avtorica pa je v njih objavila več kulturnozgodovinskih razprav. Pomembno je prispevala h ohranjanju lokalne zgodovine s svojimi prispevki o loških meščanskih in kmečkih družinah, zbranih v knjigi Kaibetova hiša na škofjeloškem Placu 1511-1914.

Marija Jamar Legat

 

Injila Rahmani
Injila , 28-letna begunka iz Afganistana. S hčerko in možem so prepešačili nevarne gore in pripotovali preko Turčije, Grčije, Balkana do nas. Injilina želja je, da bi hčerki omogočila izobrazbo, sebi in možu pa službo, s katero bi se lahko preživljali. Injila je po poklicu kozmetičarka in frizerka. Na odločitev, ali bodo lahko ostali v Sloveniji ali ne, čakajo eno leto. Injila je naša prijateljica in je že velikokrat obiskala Škofjo Loko.

20170626_180847

 

Mira Kejžar (1926–2002)
Mira, klekljarica in likovna umetnica. Klekljati jo je naučila babica, saj je bilo to pomemben vir družinskega dohodka. Pri 23 je pustila službo in nadaljevala študij na Šoli za umetno obrt, kjer je z odliko končala čipkarsko smer. Leta 1984 je izdala prvi slovenski priročnih klekljanja. Pri 74 letih je za svoj ustvarjalni opus in prizadevanja na področju ohranjanja ter razvijanja domače obrti prejela najvišjo nagrado na področju domače in umetnostne obrti, zlato vitico.

Mira Kejžar

 

Lea Ribarič (1974–1994)
Lea, alpska smučarka. Bila je nadvse obetavna članica smučarskega kluba Alpetour v Škofji Loki in slovenske B smučarske reprezentance, ki je leta 1992 na svetovnem mladinskem prvenstvu na Pohorju osvojila bronasto medaljo v veleslalomu. Bila je ena izmed najboljših smučark v generaciji Urške Hrovat, Špele Pretnar in Alenke Dovžan. 16. aprila 1994 se je pri rosnih 20 smrtno ponesrečila v prometni nesreči.

lea1

 

Doroteja Gorišek (1910–1997)
Doroteja, muzealka in arhivarka. Delovala je v času, ko sta bila muzej in arhiv združena. Tako je bila avtorica kronike in številnih muzejskih razstav, sodelovala pa je tudi pri Muzejskemu društvu. Njeni etnografski in arhivarski članki ter raziskave so bili objavljeni v Loških razgledih. Diplomirala je iz zgodovine, geografije, matematike in fizike na ljubljanski Filozofski fakulteti. Prejela je več priznanj za svoje delo v muzejih in arhivih.

Doroteja Gorišek

Posted in Dogodki.